на коса в Естеклиник

Загубата на коса и при мъжете, и при жените, независимо от причината: типично мъжко оплешивяване, алопеция ареата, след заболявания и химиотерапия, белези от травми или след хирургични интервенции (Face lift), е сериозен проблем както от медицинско, така и от чисто естетическо естество.

Проблем, който, изглежда, е занимавал умовете на лекарите още в зората на човечеството, за което свидетелстват предписания за възстановяване на косата, намерени в египетски папируси от 1500 г. пр. н. е.

Успехът на модерната трансплантация на коса се основава на един феномен за „доминацията на донора”, описан за първи път през 1957 година от Orentreich. Според този феномен коса, взета от зоната с постоянно окосмяване при пациенти с андрогенен тип оплешивяване (донорска зона) и имплантирана в засегнатата зона (реципиентна зона), продължава да расте на новото си място толкова дълго, колкото би расла на оригиналното място, от което е взета.

 

Кратко историческо развитие

1939 – Okuda използва 2-4 мм пънчграфтове за възстановяване на алопеция.

1959 – Orentreich си служи с автографтове от зоната на главата, неподатлива на оплешивяване, за корекция на мъжкия тип плешивост.

1994 – Limmer използва стереомикроскоп за дискецията на индивидуални фоликуларни единици от една кожна лента, известна днес като FUT или Strip техника.

1995 – Woods първи използва малък циркулярен пънч (1 мм) за взимане на единичен фоликул.

2002 – Rassman and Bernstein въвеждат FUE като хирургичен метод в медицинската литература.

 

 

FUE метод за трансплантация на коса

FUE (Follicular Unit Extraxtion) е метод на харвестиране (взимане) на единични космени фоликули (графтове) от донорската зона на главата, които след това се използват за имплантиране в засегнатата, т. нар. реципиентна зона.

Това е последното и най-значимо техническо постижение в трансплантационната хирургия на косата. За разлика от по-старата и все повече губеща привърженици Strip-техника (при която се изрязва цяла кожна лента, с приблизителни размери около 15х2см, от тилната област на скалпа) при FUE метода всеки отделен космен фоликул се взима директно от скалпа. По този начин е възможно взимането на голям брой фоликули в рамките на еднодневна хирургична сесия, осигуряващо отлични постоперативни резултати и толерантност от страна на пациента, като в същото време не оставя голям белег.

Въпреки че FUE не оставя типичния линеарен белег, не бива да се прави грешка, смятайки че FUE не оставя абсолютно никакъв белег. Макар и минимални (до 0.5 мм), остават точковидни белези, хипо- или хиперпигментирани, пръснати по цялата донорска зона, които обаче са едва видими, дори при много ниско подстригана коса.

При FUE след избръсване на донорската зона добре трениран хирург селектира внимателно всеки отделен космен фоликул, подходящ за взимане. Използвайки изключително остри метални пънчове с диаметър 0.7-0.9 мм, върху всеки фоликул се прави малък циркулярен разрез, приблизително до половината от дълбочината на стъблото на косъма, с последващото му изваждане от кожата.

При оригиналната техника на FUE се използват не въртящи се от машина пънчове, а специално проектирани ръчни дивайси, с които опитният хирург постига изключителна прецизност при харвестирането на графтовете, още повече минимизира травмата около космите и намалява до минимум нежеланата им транссекция. Скъпите и в голяма степен автоматизирани  апарати, особено в несигурна ръка, могат да бъдат причина за значително по-висок процент транссекции и по-лоша преживяемост на графтовете.

Целта на тази процедура е да се постигне максимална хомогенизация на окосмяването по цялата глава. За да се постигне това, от голяма важност е харвестирането да се разпредели равномерно и да се използват всички участъци на донорската зона. Дори след множество сесии донорската зона трябва да е едва забележима, с по-малка космена плътност в сравнение с предоперативния си вид, и то само при внимателна инспекция.

 

Какво представлява FUE като хирургична интервенция?

FUE методът може най-общо да се раздели на три отделни стъпки: екстракция (взимане) на графтовете, създаване на реципиентните места и имплантиране на фоликуларните графтове.

FUE може да бъде извършена добре или много лошо, точно както всяка друга хирургична интервенция. FUE изисква от хирурга отлична подготовка, търпение, физическа издръжливост, деликатно отношение към тъканите, отлична координация между окото и ръката, както и прецизна работа с ръцете.

Това е хирургична процедура, която отнема между 4 и 9 часа, в зависимост от броя на трансплантираните графтове. Извършва се с местна анестезия, като често се използват орални или венозни седативи. Пациентът е буден по време на цялата интервенция, но най-често е достатъчно отпуснат и релаксиран благодарение на медикаментите. Дискомфортът, придружаващ процедурата, е минимален. В донорската зона при този метод не остава линеарен белег. Местата, където графтовете ще бъдат имплантирани, са толкова малки, че размерът им не е по-голям от върха на игла. За направата им ние използваме изключително прецизни и остри сапфирени микроостриета. След процедурата зоната, върху която е работено, е покрита от лека превръзка или по-често пациентът си тръгва без превръзка след кратко наблюдение. След приключване на хирургичната интервенция хирургът дава изчерпателни и точни напътствия за следоперативния период, придружени от препоръки в писмен вид.

Правилно извършена, FUE е сигурна и сравнително безопасна процедура. Сериозни постоперативни усложнения се случват изключително рядко. Дискомфортът в зоната, покрита с графтове, е минимален. Повечето пациенти чувстват напрежение и лека болка в областта на донорската зона, които може да изискват употребата на обезболяващи медикаменти в първите два-три дни след операцията. През първите 2-3 следоперативни дни пациентите е добре да спят с умерено повдигане на главата и да избягват продължително навеждане напред, с цел избягване на разпространение на отока към лицето. При някои пациенти е възможен оток в областта на челото и лицето през първите няколко дни, който се образува първите 3-4 дни и постепенно изчезва през следвашите 3-5 дни. Инфекция на донорска или реципиентна зона е изключителна рядкост. Графтовете най-често за покрити с малки крустички, които отпадат между 4-и и 14-и постоперативен ден. Новоприсадените косми също отпадат приблизително в този период. Следва период от 10-14 седмици, през който космените фоликули остават в покой. След края на този период започват да растат нови косми. Възможно е да персистира слабост на новите косми за период от два до осем месеца, след който те придобиват истинската си здравина и дебелина. Някои пациенти съобщават за леко изтръпване в областта над донорската зона или централната част на главата. Това усещане изчезва постепенно през следващите няколко месеца.

 

Кой е подходящ за трансплантация на коса с FUE метода?

На практика всеки, който е кандидат за хирургична трансплантация на коса, е и кандидат за FUE. Един пациент може да е недобър кандидат за Strip-техника и в същото време да е отличен кандидат за FUE.

Пациент с някое от следните страдания е точният кандидат за FUE:

 • Мъжки тип плешивост
 • Женски тип плешивост
 • Посттравматични и постоперативни белези на главата
 • Предходна трансплантация на коса
 • Тънки или липсващи вежди
 • Висока линия на окосмяване

С FUE се постига:

 • Липса на шевове и липса на постоянен линеарен белег
 • Намаляване на времето за възстановяване и увеличаване на комфорта в оздравителния процес
 • По-малко следоперативна болка
 • Значително по-малко ограничения в следоперативния период
 • Възможност за ниско подстригване (дори под 3 мм) на косата в донорската зона, без да са забележими точковидните цикатрикси
 • Разширяване на донорската зона
 • Особено полезно при нужда от ограничен брой графтове
 • Идеално при корекция на белези в донорската зона (от стрип-техника)
 • Премахване и коригиране на нежелани графтове в линията на окосмяване
 • Взимане на графтове от други части на тялото (брада, гърди).

За повече информация за горните процедури, може да ни потърсите