На Инстаграм профила ми, в IGTV може да видите нагледно как извършвам операция за увеличаване на бюста. Линк

Увеличаването на бюста със силоконови импланти или аугментационната мамопластика е една от най-често търсените операции от пациентите.

Най-важния елемент при тази операция е какъв вид импланти ще се използват. Те могат да бъдат с най-различна форма (кръгли или капковидни), висок, нисък или среден профил, да се различават по съдържанието на вида гел и по структурата на своята повърхност.

Какъв тип имплант като форма е най-подходящ за дадения пациент решава хирургът по време на консултацията.

Необходимо ли е измерване преди операцията?

Категорично да! Според данните от измерването става определянето на големината и формата на имплантите, подходящи за определения пациент. Има специална формула (алгоритъм), с помощта на която докторът изчислява перфектния размер за всеки конкретен случай (формула на Академик Клиникен).

По какъв метод се извършва увеличаването на бюста?

В AestheClinic практикуваме подмускулното позициониране на имплантите, като последните 10 години  благодарение на натрупания опит го доусъвършенствахме и работим в субмускуло-фасциален план.

Какво означава това? Обикновено частта на големия гръден мускул, разположена в областта на гънката под гърдата, се срязва, за да може имплантът да слезе на точното място. Ние считаме това за грешка, защото се създават условия за падане на импланта. Ето защо, използвайки ендоскоп и камера за по-прецизен контрол, не срязваме горепосочената част на мускула и имплантът остава изцяло под него.

Къде се прави разрезът?

Тук са възможни 3 начина:

  • под гърдата (субмамарен достъп). Това е най-често използваният достъп, защото осигурява най-добър план за работа на хирурга. От чисто хирургична гледна точка дава най-прецизен контрол върху мускулните групи и съответно най-добри резултати.
  • около ареолата (периареоларен достъп) –на границата на тъмната със светлата част.Много рядко се разширява, почти не се забелязва и е много малък. Дава много добри естетични резултати, но е необходимо големината на ареоло-мамиларния комплекс да е около 4.2 см до 4.5 см в диаметър.Има  риск, макар и минимален, от увреждане на жлезната функция при пациенти с по-широка собствена млечна жлеза, както и от промяна в чувствителността на ареоло-мамиларните комплекси.
  • високо в подмишницата (аксиларен достъп) – съвпада с една от гънките на кожата в подмишницата. Предимството му  пред другите методи е единствено в това, че в областта на бюста няма никъде белег и само след около 6 месеца се слива с гънката на кожата и става абсолютно незабележим. Риск от увреждане на лимфни пътища или кръвоносни съдове в аксиларната област няма, поради факта, че всичко се прави под ендоскопски контрол. Недостатък на метода е, че хирургът няма директен зрителен контрол върху работата си, както и по-голямата болезненост през възстановителния период.

Операцията се извършва в обща, венозна анестезия. Пациентът престоява за наблюдение 24 часа в клиниката за наблюдение, като през това време получава обезболяващи, антибиотици и охлаждащи компреси.

Периодът на възстановяване е около 14 дни.

Първата превръзка се прави на 3-ия следоперативен ден, втората –на 6-ия, а конците се свалят между 9-11-ия ден в зависимост от разположението на разреза и процесите на зарастване.

  • Препоръчва се покой и щадящ двигателен режим първите 3-5 дни. Задължително е непрекъснатото носенето на медицински сутиен 3 седмици след операцията.
  • Желателно е пациентите да носят сутиен през повечето време, а най-добре постоянно в бъдеще след операцията.
  • Хубаво би било те да свикнат и да спят със сутиен.

Препоръчителни са специални масажи на гърдите, които спомагат за окончателното оформяне и омекване на бюста и действат като профилактика срещу капсулна контрактура и други нежелани усложнения.

За да имаме блестящ естетичен резултат при аугментационната мамопластика, много важни са следните фактори:

  • качеството на имплантите;
  • атравматичната работа на хирурга; Мекото и физиологично опериране без грубо отношение към тъканите води до безболезнен следоперативен период, бързо възстановяване и връщане към нормален начин на живот.
  • безпрекословното спазване от страна на пациента на дадените му следоперативни указания.