Естетичната ринопластика не само прави носа елегантен и красив, но може и да изиграе ключова роля за разрешаването на дълбок психологически проблем на пациента, провокиран от ниска самооценка. Тя може да се съчетае и с изправяне на носната преграда за подобряване на дишането, влошено след травма или вродено заболяване.

В Aesthe Clinic се стараем да не правим еднотипни носове по „калъп”, а да запазим индивидуалността на всеки пациент.

Кои пациенти са показани за ринопластика?

Хора с голям и гърбав нос, несъответстващ на пропорциите на лицето, или изкривен в една от двете посоки, както и такива с функционални нарушения на дишането в резултат на изкривавяне на носната преграда. Подходящата възраст е след 18-тата година, когато вече е завършен растежът на лицевите кости. При сериозни функционални нарушения или изкривяване операцията би могла да се направи и преди навършването на  тази възраст по настояване на пациента и с изричното писмено съгласие на родителите му.

Оперативни методи при ринопластиката

Има два метода за извършване на ринопластиката – отворен (външен ) и затворен (ендоназален).

  • При затворения метод се правят два разреза във вътрешността на носа (вътре в ноздрите). Чрез тези разрези ще бъдат направени всички промени.
  • Отворената или външна ринопластика включва същите два разреза, но се прави и един допълнителен от долната страна на носа през колумелата (меката тъкан между ноздрите). Този последен свързващ разрез се нарича трансколумеларен и позволява носната кожа да бъде сгъната нагоре (подобно на отварянето на мек покрив на кабриолет) и да се постигне безпрепятствена видимост на носния скелет.
  • В зависимост от това какво се опитва да постигне хирургът, всеки подход има своите предимства и недостатъци.

Какви са предимствата на затворената ринопластика?

Сред предимствата на затворената ринопластика са по-краткото време за извършване на операцията, по-малко белези и по-добра циркулация на кръв до кожата на носния връх. Освен това е по-малко инвазивна и отоците след интервенцията са по-малко, така че в повечето случаи възстановяването е по-бързо. Циркулацията на кръвта на кожата не се нарушава, тъй като не е необходимо да се прави разрез през колумелата. Вследствие на това има по-малко подуване на носа след операцията, защото естествените дренажни канали на кожата не са били нарушени. Следователно носът ще зарасне по-бързо в сравнение с пациенти, които се подлагат на открита ринопластика. Пациентите, които искат малка промяна на носа, особено на носния мост, а не на върха, и в същото време искат да се възстановят бързо, са добри кандидати за затворения метод.

Какви са недостатъците на затворената ринопластика?

Недостатъците на затворената ринопластика включват ограничения при препозициониране на носната кожа, което може да доведе до падане на върха на носа.  В много случаи този метод не осигурява нужната видимост и комфорт на хирурга да извърши най-подробно и точно моделирането на костите и хрущялите. Тъй като процедурата се извършва без повдигане на носната кожа, хирургът прави всички промени през тесните отвори на ноздрата. Това е „сляпа“ процедура и всичко се прави чрез усещане и оценка на външен вид. Пациентите, които изискват сложни промени в носа си, трябва да изберат отворена ринопластика.

Какви са предимствата на отворената ринопластика?

Основното предимство на отворената ринопластика е, че тя позволява по-добра визуализация на хрущялите на носа. Освен това дава на пластичния хирург възможност да манипулира и променя формата на носа с повече контрол и прецизност. Позволява да се измерва и анализира анатомията на носа и да се виждат асиметрия или аномалии, които не са били видими при външния преглед. При отворената ринопластика могат да се използват по-усъвършенствани техники за присаждане на хрущяли и по-прецизно да се поставят присадки, които осигуряват по-дългосрочно укрепване на структурите. Този метод се препоръчва на пациенти, които търсят големи промени във формата на носа си, като намаляване или увеличаване на проекцията от лицето. Освен това е подходящ за хора, които искат да отстранят носната гърбица или да им се коригира върхът. Особено добър е за ревизионна ринопластика. Това е и подходът, предпочитан от пластичните хирурзи, когато работят върху много сложна или тежка деформация.

Какви са недостатъците на откритата риниопластика?

Основните недостатъци на откритата ринопластика са, че методът е по-дълъг и по-инвазивен от затворения (следователно времето за възстановяване ще бъде малко по-дълго) и върху носната колумела може да се види много малък белег, но само когато пациентите наклонят главата си назад. Този белег постепенно избледнява, докато стане почти незабележим.

В Aesthe Clinic извършваме отворената ринопластика с помощта на ултразвук. С него коригираме много по-прецизно носните кости, с цел постигане на желаната от пациента форма. Ултразвукът не засяга подлежащата лигавица и околните меки тъкани. По този начин се предотвратява образуването на отоци и синини около очите. Така се гарантира по-краткият възстановителен период след оперативната намеса, в рамките на 1-2 дни, както и комфортът на пациентите  след операцията.

Ринопластиката в Aesthe Clinic се извършва в обща анестезия, с интубация.

Обикновено между 2 и 4 часа, в зависимост от сложността на конкретния случай.

Болката след операцията е минимална и е обусловена предимно от отока на меките тъкани в областта на носа. Може да се каже, че това е една от най-травматичните операции в пластичната хирургия, но най-неболезнената. Липсата на болка и кървене се дължи на използването на ултразвуков апарат при обработката на костите. Всички шевове са вътре в носа и не се виждат. Не се налага изваждане на конците, те се резорбират от организма.

Оперираме атравматично и елегантно, използвайки камерата на ендоскопа. Благодарение на това пациентите почти нямат характерното посиняване в областта на долните клепачи първите няколко дни след операцията. Възстановяването трае между 7 и 10 дни, а ефектът е налице веднага след това. Единственият дискомфорт е от носенето на тампони за 3 дни, което налага да се диша през устата. В определени ситуации те се заместват от силиконови пластини до свалянето на лонгетата. Носът е окончателно оформен около година след операцията.

Страничните ефекти след операцията зависят от това колко обширна е била ринопластиката, от генетичната предразположеност на пациента към бързо излекуване и начина му на живот по време на възстановяването, както и от типа кожа в областта на гърба на носа и неговия връх. При пациенти с дебела, мазна и пореста кожа на носа е възможно образуването на задебеления на подкожните структури (scar tissue ).

Независимо от вида на ринопластиката (отворена или затворена), следвайки дадените ви следоперативни протоколи, които включват спане с повдигната глава, ядене на питателна и безсолна храна, прилагане на студени компреси върху очите и гърба на носа, са решаващи за предотвратяване на страничните ефекти и добрия естетичен резултат.