Огромните и провиснали гърди са не само естетичен, но и сериозен психологичен проблем за съвременната жена. Прекомерният размер и тегло могат да пречат на извършването на ежедневните дейности, да причинят хронична болка в шията и горната част на гърба, да влошат стойката или да създадат вдлъбнатини на раменете от презрамките на сутиена. Ако за нашите баби не е било притеснително такова състояние на бюста, или ако е било, малко от тях са можели да си позволят да го променят, то в 21-ви век възможността за оперативното му решение дава ново самочувствие на днешната жена. В повечето случаи това става с две различни операции, които могат да бъдат извършени както поотделно, така и заедно – т.е. повдигането на бюста да се съчетае и с неговото намаляване.

През последните години при изразена степен на птоза (провисване) на гърдите, придружено и от изпразването им от съдържание, се наложи като метод комбинираната операция на повдигане на бюста, заедно с неговото увеличаване. Това зависи от желанието на пациента и готовността на хирурга. При повдигане с увеличаване размерът на имлантите не може да бъде прекалено голям.

В какво се състои операцията за намаляване на бюст?

Операцията за намаляване на гърдите премахва излишната жлезна и мастна тъкан, като същевременно стяга кожата и повдига позицията на зърното и ареолата. По своята същност това е реконструктивна операция. Няма единен метод за намаляване на гърдите, който да е подходящ за всички. По-скоро операцията трябва да бъде съобразена с конкретния случай.

Какво представлява операцията за повдигане на бюст?

При тази операция вниманието на хирурга е насочено предимно към прекрояване на кожния джоб т.е. изрязване на излишната кожа. Заедно с това се повдига и закрепва на по-високо ниво на жлезната тъкан. Каква хирургична техника да се използва се решава от хирурга в зависимост от степента на птоза, типа жлезна тъкан, тургора и еластичността на кожата.

Има ли белези от операциите за повдигане и намаляване на бюст?

Операциите за намаляване и повдигане  в зависимост от обема на интервенцията и метода на опериране, оставят белези под формата на котва, вертикален белег или L-образен.

  • Тип котва минава около ареолата, слиза надолу и се съединява с белег в основата под гърдата. Този белег остава от разреза, използван предимно при намаляване на бюста, както и при повдигане, но само при голяма степен на птоза.
  • Вертикален белег остава остава от разреза за намаляване на средни по големина гърди и при повдигане, със средна степен на птоза.
  • L-образният белег остава от комбинирани операции на повдигане с увличаване.

Всички шевове се правят вътрекожно с най-фините и висококачествени конци, което допринася за минимизирането на белезите. Месец след операцията се препоръчва лазерно обработване на белезите с цел максимално заличаване.

Колко време трае ефектът от операцията?

Процесите на стареене на тъканите и тяхната умора не могат да бъдат спрени с тази операция. Това е причината, поради която бюстът след около 5-6 години отново придобива характерната си капковидна форма, но тя винаги ще бъде по-добра от тази, която би била, ако не е направена операцията.

Каква е упойката?

Операцията се прави в обща, венозна анестезия, пациентите остават около 24 часа за наблюдение в клиниката.

Препоръки СЛЕД процедурата

Следоперативният период при тази комбинирана операция по нищо не се различава от този на другите два типа операции на гърдите. Препоръчва се да се ограничи физическата активност за месец и половина и носенето на медицински сутиен в продължение на 4 седмици.