С напредването на възрастта ръцете също остаряват – по кожата се появяват т.нар. старчески петна, сухожилията са видими и изпъкнали и заедно с деформираните понякога стави придават „граблив“ изглед на ръката. Тези неприятни възрастови промени успешно се коригират с помощта на трансплантация на мастна тъкан по метода на Колман. Той е много подходящ за допълнително прецизно моделиране на крайниците при вродени дефекти на меките тъкани или за попълване на неравности, причинени от травми и белези. С огромен успех се използва за изравняване на неравности и хлътвания след липосукция.

Как се извършва липофилингът?

  • Със специално конструирани канюли, които не травмират клетките, по гърба на ръката и между пръстите се инжектира коктейл от собствена мастна тъкан на пациента, като така се попълват хлътнатините и се изглаждат неравностите.
  • Успешният краен резултат зависи и от това с каква канюла се извършва инжектирането на мастната тъкан – те са различни по форма и големина за различните части на тялото, а ние в Aesthe Clinic работим с оригинален инструментариум на Колман.

Как се подготвя коктейлът за липофилинг?

Използва се метод, подобен на този при аспирационната липосукция, но събирането на мастна тъкан се извършва под значително по-ниско отрицателно налягане с така наречената „сириндж”  техника. Най-важният момент от подготовката на коктейла е центрофугирането му. След центрофугата в епруветката се образуват 3 слоя – най-отгоре е мастната емулсия (олио) от наранените клетки. Средният слой е от здрави и пълноценни мастни клетки. Най-ниско е слоят, образуван от кръвни елементи. Използва се само средният слой, който при правилна техника на събиране и центрофугиране е хомогенен и подходящ за инжектиране.

Каква е упойката?

Може да се извърши както в обща, венозна анестезия, така и в локална.

Каква е продължителността на интервенцията?

Продължителността на интервенцията е около 1 час.

Препоръки СЛЕД процедурата

Препоръчват се охлаждащи компреси и покой за 24 часа.