Липофилингът е  популярен и модерен метод за моделиране на лицето по желание на пациента. Нарича се още липоскулптиране (Lipоsculpture) или Structural fat grafting. Разработен е от американския естетичен хирург Сидни Колман. Предимствата на метода са, че се използва собствен материал, който не алергизира и няма реакция на отхвърляне от организма.

Как се извършва процедурата?

  • Със специално разработени от Колман инструменти се взема мастна тъкан от друга част на тялото, където обикновено тези тъкани са в повече (например корем или вътрешна част на мишниците).
  • Този „мекотъканен коктейл“ се обработва по специфичен начин и след това се инжектира с помощта на канюлите на Колман в различни области на лицето.

В кои области на лицето е приложима интервенцията?

Според желанието на пациента всяка една част на лицето може да бъде обработена. По този начин могат да се оформят скулите, да се запълнят хлътнали бузи, тъмни кръгове около очите, т.нар. “вгъната брадичка”, слъзната бразда, придаваща уморен вид, или да се попълнят назолабиалните гънки.

С каква упойка се извършва операцията?

Операцията може да се извърши както в обща, венозна анестезия, така и в локална.

Има ли възстановителен период?

Препоръчват се охлаждащи компреси и покой за 24 часа.В третираните области се получават малки насинявания, които са съвсем повърхностни и преминават за 3-5 дни след операцията. Така трансплантираната мастна тъкан на 3-4-ия ден вече има собствени кръвоносни съдове.

Обработените по този начин райони на лицето само след 7-10 дни са нормални на вид и много подмладени. Кожата е изпъната и бръчките са изчезнали, което се дължи на подобреното й кръвоснабдяване.

Колко продължителен е ефектът?

  • Трансплантираната мастна тъкан остава на новото място до края на живота, но ефектът е около 4-6 години, защото процесите на стареене и умора на тъканите в цялото лице продължават.
  • Нека не забравяме, че това е метод на запълване и придаване на обем.
  • Той не връща провисналите тъкани на мястото, на което са били преди години.
  • Това може да стане само с помощта на ендоскопските техники за подмладяване на лицето (виж Ендоскопски браулифт и Мидфейслифт).