Подмладяването на лицето по хирургичен начин е една от най-сложните операции в пластичната хирургия, но ефектът й е несравним с нито един от другите антиейджинг методи.

Някои хирурзи разделят лифтинга на лицето на горен, среден и долен.

Почти никога обаче оперирането  само на отделни топографо-анатомични области не дава достатъчно добър резултат. Винаги трябва да се оперира цялото лице, за да се коригират долните 2/3 от него и шията изцяло. В Aesthe Clinic не сме привърженици на т.нар. мумифицирано лице вследствие на прекомерно опъване. Предпочитаме елегантно подмладяване и освежаване на  лицето. Целта ни не е да променим  Вашата индивидуалност, а да я запазим.

Кои пациенти са показани за тази операция?

Хора с т.нар. леко лице – които имат сравнително малък слой подкожна мазнина в областта на лицето. Най-важният показател е наличието на излишък от кожа и то повече от 2 см пред ухото. Хора с тежки лица, т.е такива, които имат дебел слой подкожна мастна тъкан в областта на лицето, не са подходящи за тази операция. Причината е слабата подвижност на кожата и подлежащите й структури. Пациенти, прекалили с употребата на филъри, също не са показани за интервенцията.  Направените кръвни тестове и консултация с интернист трябва да бъдат в границите на нормата.

Коя е подходящата възраст за тази операция?

Около 45 години и нагоре при жените и след 55 години при мъжете. Възрастта не е единственият показател. Отчита се състоянието на кожата, нейната еластичност и тургор, подкожните структури и най-вече големината на бръчките и гънките на лицето и шията.

Как се извършва хирургичният фейслифтинг?

Използва се т.нар. „омега разрез“ (прави се в окосмената част на главата, в ухото и зад него), който дава най-добри резултати и белезите след него са незабележими. За да бъде ефектът от операцията траен, не е достатъчно да се „изпъне“ само кожата на лицето, но и подлежащите под нея слоеве (SMAS). Заедно с подмладяването на лицето се коригират и бръчките в областта на шията. При много отпусната кожа на шията, обусловена от умората на подлежащия мускул, се прави пластика на мускула с цел оформяне на естетически издържана и елегантна шия, като ефектът остава до края на живота. Понякога може да се отстрани и част от двукоремчестия мускул в областта на шията под брадичката, като по този начин се подчертава ъгълът на долната челюст.

Може ли хирургичната интервенция да се съчетае с други техники?

  • В областта на шията и най-вече под брадичката операцията може да се съчетае с ултразвукова липосукция или с чисто оперативно отстраняване на мастната тъкан под кожата и под платизмалния мускул на шията. Това позволява да коригираме мастните депа в тези области и да постигнем съвършен резултат.
  • Също така може да се комбинира с процедури за подмладяване на лицето и шията с лазер CO2 RE Sineron Candela (виж лазерен ресърфисинг), с ендоскопски методи за лифтинг на чело, вежди и промяна формата на очите, липофилинг по Колман, блефаропластика и др.
  • Твърде често фейслифтингът се комбинира с бишатектомия (отстраняване на мастната тъкан в областта под скулата) с цел придаване на така търсената от много пациенти V-образна форма на лицето.
  • За окончателното структурно подмладяване на кожата е подходящо на втори етап да се направят няколко процедури с мултиполярна радиофреквенция (виж процедури с Venus Viva).

Какви са рисковете при хирургичния фейслифт?

Рискът по време на операцията е от увреда на клонче на лицевия нерв, която в повечето случаи е в резултат на отока или на периферна травма, и отшумява след операцията. В Aeshte Cliniс правим т.нар. „среден“ лифтинг на кожата под ендоскопски контрол, най-вече областите в близост до назолабиалните гънки. Целият лифтинг на СМАС структурата също се прави под ендоскопски контрол, за да се намали рискът от увреда на клон на лицевия нерв. Важно е и много внимателното планиране на операцията. Върху лицето на пациента се отбелязва всеки един клон на лицевите нерви и артерии с цел тяхната протекция от нараняване по време на операцията.

Aesthe clear 1 uai

Промяната на Люба Кулезич

Операцията продължава 4-5 часа. Анестезията е обща, с интубация. След това пациентът остава 24 или 48 часа за наблюдение в клиниката.

  • Белезите от операцията са незабележими, защото по-голямата част от тях са вътре в ухото или зад него, в окосмената част на главата.
  • Ако организмът на пациента е склонен да образува груби белези, те могат да бъдат обработени на втори етап с СО2 RE лазер или с инжектиране на ТРИАМ до тяхното минимизиране.
  • Понякога е възможна появата на малки хематоми, които се резорбират от организма за няколко дни без каквото и да е лечение.

Трайността на ефекта от операцията е около 8-10 и повече години. Това е така, защото ние извършваме т.нар. разширен СМАС лифтинг. При тази техника вторият слой на дисекция, който се намира в дълбочина, се отпрепарира в много по-разширен план от кожния, позволявайки ни да направим лифтинга на лицето без каквото и да е кожно напрежение в областта на разрезите. Ако това не е спазено, се получава придърпване на висулката на ухото надолу и груби, широки белези.

Фейслифтингът с разширен СМАС, направен под ендоскопски контрол, дава много по-сигурни, надеждни, дълготрайни и впечатляващи резултати от всички останали методи.