Ендоскопският мидфейслифтинг е модерен метод за подмладяване на лицето чрез преместването на собствени тъкани от едно място на друго с помощта на ендоскоп. Нарича се още  Холивудски  или 3D лифтинг. При  него не остават външни белези. Служи както за изпъване (лифтинг) на кожата на лицето, така и за връщане на характерните за младата възраст обеми в областта на скулите.

Ендоскопският мидфейслифтинг представлява комбинация от brow lift (повдигане на вежди) и (cheek lift) лифтинг на скулите.

Кои пациенти са показани за операцията?

Подходящи са както жени така и мъже в сравнително млада възраст, при които има изразено падане на веждите и гънка в областта на горния клепач, падане на външния ъгъл на окото, както и изпразване (тъканен дефицит) в областта на скулите, но които все още нямат излишък на кожа.

Чест признак за промяната в тази област е появата на „бузи на булдог“ на долната челюст в близост до брадичката.

Как се извършва операцията?

С помощта на ендоскопа тъканите в областта на скулите се освобождават от костта, преместват се нагоре и назад и се фиксират на новото място с титаниеви или резорбируеми полидиоксанонови фиксатори. В резултат на това преместване се увеличава обемът на скулите, променя се тяхната форма и се изглаждат бръчките, започващи от крилата на носа. Разрезите са скрити в окосмената част на главата. Зашиват се със степлери, за да няма алопеция (опадване на косата) в областта на белезите.

Прави се и един разрез в преддверието на устната кухина – в областта на горната устна от 3-ти до 6-и зъб. През него се достига под ендоскопски контрол до областта на долния клепач, откъдето се изваждат и разстилат мастните торбички при определени показания. По този начин се попълва т.нар. „път на сълзата“, който след определена възраст почти винаги е празен и придава изморен вид на лицето.

С каква упойка се извършва операцията?

Операцията се извършва в обща, венозна анестезия.

Каква е продължителността на операцията?

Средната продължителност е около 90 минути.

Има ли кървене при eндоскопския фейслифтинг?

  • По време на операцията няма почти никакво кървене, защото планът на отсепариране на меките тъкани се извършва под периоста, където няма кръвоносни съдове и нерви.
  • Именно зарастването на периоста в областта на средното лице и скулите на ново, по-високо място, след фиксирането му е разковничето за успеха на тази операция.
  • На това се дължи и лекото повдигане на ъгълчетата на устните – ефект, наричан „усмивката на Мона Лиза“.
  • По желание на пациента той може да бъде избегнат.

Aesthe clear 1 uai

Пълната промяна на Мери Борова

Пациентите остават 24 часа за наблюдение в клиниката. Възстановителният период е около 7-10 дни, но нашата практика показва, че след 2-3 ден пациентите се чувстват прекрасно.

Ендоскопският фейслифтинг се комбинира успешно с хирургични лифтинг конци Aptos, с които се очертава линията на долната челюст. Те се резорбират бавно,  провокирайки  синтез на съединителна тъкан и колаген в областта.

  • миниинвазивност –  този метод се числи към безкръвните и пациентите след него се възстановяват много бързо.
  • надеждност и безопасност –  благодарение на многократно увеличения образ от ендоскопската камера и изключително финия инструментариум, с който се извършва операцията.

  • Опитите за запълване на тези гънки и тъканния дефицит с хиалуронова киселина или други пълнители нямат особен успех, защото те не се справят с падането на меките тъкани надолу, а само с липсата на обем и то временно.
  • Козметичната индустрия има много разработки на стягащи кремове, но нито един от тях не може да върне провисналите тъкани обратно. Това може да стане единствено и само с ендоскопски лифтинг на лицето в тази област.