Кожата на клепачите е много тънка – около 0.4 мм, и поради това е изключително податлива на разтягане и деформации, както и на влиянието на фактори като слънце, вятър, тютюнопушене. Под тяхното въздействие се образуват торбички под очите и кожна гънка на горния клепач, които заедно с фините бръчки придават изморен вид на лицето.

Областта на клепачите през последните години се разглежда като свързана със съседните зони, както топографски, така и функционално, тъй като процесите на стареене и умора на тъканите в тези области не протичат изолирано.

Ето защо все повече хирурзи предпочитат операцията на горни и долни клепачи да бъде комбинирана с друга процедура в областта на челото или средната част на лицето.

Кои пациенти са подходящи за тази операция?

  • Подходящи са тези пациенти, които имат излишък на кожа в областта на горния клепач (горна блефаропластика) или
  • изразени „торбички” на долния (долна блефаропластика).

Как се извършва процедурата?

Горната блефаропластика има за цел отстраняването на излишната кожа на горния клепач, която оформя гънка, понякога с доста големи размери, така че почти го покрива целия и пречи на зрението. Заедно с това се отстраняват и мастните торбички, образували се под кожата и причиняващи отпускането й.

Прави се и пластика на мускула на горния клепач, като по този начин се заздравява още повече тази област и няма рецидив на проблема. Белегът от операцията е много фин и тънък, добре скрит в гънката на клепача, която се получава при  нормална, отворена позиция на окото.

Как се извиршва долна блефаропластика?

Долната блефаропластика има за цел премахване на излишната кожа и мастните торбички под нея, причинили отпускането й. С метода се изглаждат до голяма степен и фините бръчици около долния клепач и външния ъгъл на окото.

В Aesthe Clinic работим по един модерен и атравматичен метод –  биплановата блефаропластика. Работи се в два различни анатомични плана. Мастните херниации се изваждат и изрязват с трансконюнктивален достъп ( през вътрешната страна на долния клепач ), а лифтингът на кожата се прави с  разрез в основата на мигления ръб. По този начин мускулът на клепача остават ненаранен, което намалява значително риска от придърпване на клепача надолу и промяна на формата на окото.

Как се извършва трансконюнктивална долна блефаропластика?

Подходяща е при пациенти, които имат „торбички”, но нямат излишък от кожа в областта на долния клепач.

При този метод кожата не се реже, а до мастните херниации се достига през конюнктивата ( вътрешната част на долния клепач ). Разрезът е около 1 см и е разположен по вътрешната повърхност на долния клепач. Зараства за 48 часа, а отоците са едва забележими, което съкращава драстично следоперативния период.

Операцията се прави с обща, венозна анестезия.

Пациентът напуска клиниката няколко часа след операцията. Налични са отоци и понякога малки синини, които преминават в рамките на 7 дни. Препоръчва се пациентите да охлаждат оперираната зона няколко пъти дневно със студени гелови компреси през първите 4-5 дни.

  • Горни и долни клепачи могат да бъдат оперирани както поотделно, така и заедно – на един етап.
  • Интервенцията може да се съчетае с който и да е от оперативните и неоперативни методи за подмладяване на лицето.
  • С изключителен ефект горната блефаропластика се комбинира с ендоскопски браулифтинг.
  • А долната блефаропластика според съвременните разбирания трябва да се прави заедно с ендоскопски мидфейс лифтинг.
  • Единствено не се препоръчва комбинирането й с ринопластика.