Бишектомията е хирургична интервенция, за  премахване на  структура, известна като мастен остров (или торбички) на Bichat, която се намира в областта на бузите, непосредствено под долния ръб на скулната кост.

Торбичките на Bichat не са от съществено значение за здравето и функцията на тялото на възрастен човек.

Когато сме бебета обаче, те ни помагат с движенията за сучене, необходими, за да пием единствената ни възможна храна – мляко, оказвайки натиск между бузите и венеца.

На тях се дължи и красивата закръгленост на бебешкото личице!

Както може би се досещате, ключовата роля на торбичките на Bichat намалява само за няколко месеца.

След като бебето навърши 6 месеца, мускулите на бузите му стават достатъчно силни, за да придобият контрол и да помагат при дъвкателни движения.

Торбичките на Bichat имат поддържащи лигаменти, които с течение на времето се разхлабват. Това води до пропадане на мастната тъкан, което ни придава състарен вид и прави лицето да изглежда прекалено пълно нарушавайки хармонията му.

Кои пациенти са показани за тази операция?

Показани за тази операция са пациенти, при които  има прекомерна закръгленост на долната трета  на лицето,  която е причина за появата на така нареченото „тежко лице”.

Резултатът от интервенцията е:

  • по-дефинирана долна трета на лицето;
  • по-изразени скули;
  • като цяло придаване на по-младежки вид на лицето;
  • постига се характерната за младата възраст V–shape форма на лицето.

Как се извършва бишектомията?

Достъпът до мастната тъкан на Bichat се осъществява чрез малък разрез,  с дължина не повече от 5 мм, на меката тъкан, разположена в предверието на устната кухина пред 6-7 зъб (кътници).

С дълъг и тънък микрохирургичен инструмент,  мастният остров се защипва и  се издърпва като се внимава да не се наруши собствената му обвивка (фасция). Издърпването продължава докато се визуализира хранещото краче, което се прерязва с помощта на радионож, за да няма кървене. При нужда кухината се аспирира с аспираторен накрайник с цел по-добър визуален контрол. Разрезът са зашива с единични шевове.

Каква е упойката?

Когато бишектомията се извършва самостоятелно, може да бъде направена в локална анестезия. При комбиниране с други оперативни интервенции в областта на лицето с цел подмладяване, като открит фейслифтинг, ендоскопски мидфейслифт или браулифт, операцията се извършва под обща анестезия.

Колко време продължава операцията?

Операцията продължава около 45 мин.

Препоръки СЛЕД операцията

  • След операцията се поставя компресивна превръзка на лицето за 4-5 часа, с цел намаляване на отока и предотвратяване на кървенето.
  • Много е важно да се поддържа идеална устна хигиена. Препоръчва се изплакване на устната кухина със стоматологични дезинфекционни разтвори.
  • Препоръчително е през първите 24-48 часа да се приема течно-кашеста храна .
  • Конците се свалят на 14 ден след операцията.

Кога се вижда ефектът от операцията?

Отстранената мастна тъкан не се възстановява.

Ефектът е забележим още 1,5-2 месеца след интервенцията, но дефинитивните резултати са налице между 4-6 месеца след операцията, когато отокът на меките тъкани в областта окончателно се резорбира.

Може ли  да се комбинира с други интервенции в областта на лицето?

Бишектомията се комбинира успешно с всички подмладяващи операции в областта на лицето – открит фейслифтинг, ендоскопски мидфейслифт, браулифт. Дори е препоръчително след 45 годишна възраст да не се прави самостоятелно.