Абдоминопластиката е  хирургическа операция, при която се изрязва излишъкът от кожа и подлежащата мастна тъкан в областта на корема. Заедно с това се прави пластика на предната коремна стена.

Важно е да отбележим, че тази операция е добре да се извърши,  когато жената е приключила с ражданията. Една евентуална бременност след нея ще разкъса пластиката и ще доведе до сериозни увреждания в тази област.

Кои пациенти са показани за тази операция?

Подходящи за тази операция са пациенти, които имат отпускане на предната коремна стена и голям излишък от кожа в областта на корема вследствие на драстично отслабване или бременост.

Как се извършва операцията?

Ниско долу в бикините се прави се разрез, който е доста по-голям от този на секциото, но е на същата височина. Кожата и подкожната мастна тъкан се отпрепарират до ребрената дъга. При наличие на диастаза (раздалечаване) на правите коремни мускули се извършва пластика на предната коремна стена с цел заздравяването й. Използват се само собствени тъкани на пациента. Изключително рядко – платно за укрепване на предната коремна стена. След завършване на пластиката се изтегля кожата заедно с подлежащата мастна тъкан, като излишното се изрязва. Обикновено излишъкът е толкова голям, че се налага преместване на пъпа.

С каква упойка се извършва операцията?

Операцията се извършва под обща, венозна анестезия.

Болезнена ли операцията?

След операцията болка няма, но има дискомфорт от усещането за опъване в областта на коремната стена.

Болезнена ли операцията?

След операцията болка няма, но има дискомфорт от усещането за опъване в областта на коремната стена.

Колко дълъг е възстановителният период?

Пациентът остава за наблюдение в клиниката 24-48 часа. След това в първите 4-5 до 7 дни е препоръчително:

  • да е в позиция леко приведен напред и със свити колене;
  • да носи ластично бельо в продължение на 3 седмици за добро зарастване;
  • да се храни с високобелтъчна храна и по възможност без никаква сол.
  • да не приема аспирин и производните  преди и след операцията;
  • да се ограничи физическата активност за месец и половина. След този период натоварванията трябва да се увеличават постепенно.

Кога може да видим крайния резултат?

Крайният резултат от интервенцията е виден почти веднага, но финална оценка на постигнатото може да бъде дадена 4-6 месеца след нея.