По своята същност стриите представляват повърхностно линейно разкъсване на кожата  с бял, розов или червеникав цвят. Те могат и да не променят релефа на кожата, но често са под или над нейната повърхност. След време променят цвета си от червено-виолетово до бяло. Процесът на обезцветяване обикновено отнема от няколко месеца до една година. Могат да се появят навсякъде, но  най-често  по гърдите, корема и бедрата.

Съединителната  тъкан на нормалната кожа има пореста мрежова структура, съставена от 80% колагенови и 4% еластинови влакна. Еластинът е протеин, който поддържа кожата еластична . Той създава структура, подобна на рибарска мрежа, което позволява на кожата да се разтегне и след това да се прибере в първоначалното си положение. По своята същност стриите са увреждане (разкъсване) на  еластиновите  влакна на дермата, придружено от възпаление, което в крайна сметка води до атрофични промени, подобни на белег.

Каква е причината за поява на стрии?

Изненадващото при стриите  е, че те  не са причинени от „разпъване“ на кожата.Човешката кожа е достатъчно еластична, за да понесе силно разтягане. Хората погрешно свързват появата на стрии с наддаване на тегло и мислят, че те се образуват вследствие на прекаленото разпъване  на  кожата , която се опитва  да се впише в това  по-обемно тяло. Малцина знаят, че всъщност основната причина за поява на този дефект е нарушение на хормоналния  баланс. Обикновено стриите се появяват по време на сериозни хормонални изменения:

 • през пубертета;
 • по време на бременност;
 • след раждане;
 • по време на климактериума;
 • при употреба на анаболни вещества и кортикостероиди;
 • при някои заболявания като синдром на Кушинг;
 • наследствена предразположеност;

Всички тези състояния водят до  хормонални  колебания, които  правят  кожата по-податлива към разкъсване, когато се разтегне.

Лечение на стрии с СО2 RE Syneron- Candela USA

В Есте Клиник извърщваме  процедурата по заличаване на стрии  с последно поколение фракционен СО2 лазер на Американската компания Syneron – Candela.

Фракционираната CO2 лазерна терапия, при която се използва лазер с въглероден диоксид, е съвременен и ефективен  метод на лечение на стрии, тъй като  дължината на вълната, произведена от този лазер, лесно се насочва към по-тъмната тъкан.

CO2 лазерът има по-голяма дължина на вълната и безопасно  прониква до по-дълбоките слоеве на кожата, без да навреди на клетките на епидермиса.

Какво се случва по време на процедурата?

Фракционираните лазерни лъчи са пикселизирани, което означава, че лъчът се разпада на множество тънки светлинни валове. Всеки вал третира малък участък от тъкан извършвайки, стотици наноперфорации. Тялото реагира, като изпраща хранителни вещества в засегнатата област, а прилежащата тъкан на кожата, която не е засегната, започва да се възпроизвежда. Съществуващият колаген в третираната  област се свива от светлинната енергия, и въпреки че това звучи като  нещо лошо, всъщност по този начин се стимулира производството на нов колаген. След няколко седмици засегнатата кожа е заменена от здрава и млада тъкан.

Болезнена ли е процедурата?

Не, безболезнена е. Върху кожата се прилага обезболяващ крем 30-40 мин. преди интервенцията.

Има ли възстановителен период?

Третирането на стрии с CO2 лазер не налага значителни ограничения върху обичайния начин на живот на пациента и може да се извършва по всяко време на годината, но  следвайки внимателно препоръките на лекаря.

Веднага след процедурата кожата се зачервява и тази реакция продължава 1-2 дни.

Няколко дни след манипулацията на повърхността се образуват кафяви корички. Кожата започва да се излющва и този естествен процес на самовъзстановяване може да отнеме от 5 до 10 дни. В никакъв случай коричките не трябва да се чоплят! Максималната хидратация и използването на регенериращи кремове са средства за бързо и ефективно възстановяване.

Колко процедури са необходими за оптимален резултат?

Ще видите разлика още след първата лазерна  процедура, но за постигането на оптимални резултати  са необходими от 3 до 5 сесии, в зависимост от степента  на увреждане на кожата и индивидуалните свойства на тялото.

Често подходът ни към заличаване на стриите е комплексен. В някои случаи препоръчваме комбинация на СО2 лазер с  колагеностимулиращ филър, който допълнително съдейства за подсилване синтеза на нови колагенови и еластинови влакна.

Препоръки СЛЕД процедурата

Препоръчва се:

 • през първите 5 дни да се обработва третираната зона с антибактериален и епителизиращ крем;
 • да не се посещават  басейн и сауна в продължение на 2 седмици;
 • да се избягват масаж и интензивни спортове в следващите 2 седмици;
 • да не се допуска ползването на солариум и излагането на слънце поне два месеца;
 • задължително да се ползва слънцезащитен крем с SPF 50.

Има ли противопоказания?

Процедурата не се извършва при:

 • бременност и кърмене;
 • тен или много тъмен цвят на кожата
 • инфекциозни рани (херпес и други кожни инфекции) в зоната за третиране;
 • пациенти, подложени през последните 12 месеца на орална ретиноидна терапия против акне – рискът от хиперпигментации е много по-голям;
 • хронични дерматологични заболявания – псориазис, витилиго.