Колагенът е ключов структурен компонент на кожата. Придава й здравина и плътност, а също така играе важна роля в подмяната на мъртвите кожни клетки. С напредване на възрастта производството на колаген в тялото намалява, вследствие на което отслабва нейната структурна цялост и тя се отпуска. Други фактори ускоряващи намаляването на количеството колаген са излагането на слънце, пушенето, стресът, хормоналния дисбаланс по време на менопаузата и други. Всъщност, колагенът в човешкото тяло намалява с около 1% годишно след 18-годишна възраст.

Sculptra® може да помогне да си върнете младежкия овал, дори ако губите колаген от десетилетия.

Sculptra® е специфичен филър, който коригира хлътвания (бръчки, гънки, белези) и възстановява изчезналия обем в областта на лицето и други части на тялото. Създава ефекта си чрез насърчаване на неоколагенезата (образуване на нов колаген), след като се инжектира.

В Европа се използва за тази цел от 20 години, а през 2009 година получи пълното одобрение на FDA (Американска агенция за контрол на лекарствата и храните) за козметична употреба в Съединените щати.

Какво съдържа Sculptra®?

Активната съставка в Sculptra® е поли-L-млечна киселина (PLLA) полимер от семейството на алфа-хидрокси киселините. Това е синтетична форма на млечната киселина, която тялото ни произвежда естествено след физически упражнения. Използва се от десетилетия в медицината, в продукти като биорезорбируеми конци и тъканни импланти.

Как действа Sculptra®?

Sculptra® работи по различен начин от традиционните хиалуронови филъри. Това е уникален продукт, който действа като биоактиватор и мощен колагенен стимулатор. Характерно за него е, че не запълва пространството под кожата със собствен обем, а стимулира тялото да произвежда  опорна структура от колагенови фибри, която възстановява загубения обем и стяга отпуснатата кожа. Sculptra® позволява на тъканите  да се възобновят по естествен начин.

Новообразуваната тъкан изглежда естествена, контурите – нормални, а възстановеният обем на лицето не изглежда фалшив и напомпан.

За корекция на какви дефекти се използва Sculptra®?

 • корекция на хлътнали слепоочия
 • попълване на хлътнали бузи
 • изглаждане на нежелани бръчки
 • укрепване на отпусната линия на долна челюст
 • „омекотяване“ на изпъкнали костни структури по лицето
 • подмладяване на ръцете
 • стягане на кожата на шията и деколтето
 • оформяне и повдигане на седалището

Процедурата може да се приложи и в други зони като бедра, трицепси и бицепси.

Как се извършва процедурата?

Третираната зона се дезинфекцира. След това се нанася локален анестезиращ крем, за да се сведе до минимум дискомфорта за пациента. Филърът  се инжектира в дълбоките слоеве на дермата  с помощта на тънка  игла или канюла. Sculptra® се прилага заедно с лидокаин, което прави манипулацията  комфортна и безболезнена. Областта, в която е поставен продукта  се масажира няколко минути  с цел се осигури равномерното му разпределение.

Колко процедури са необходими за оптимален резултат?

Стимулиращи продукти като Sculptra® трябва да се прилагат на сесии и постепенно да се въвеждат в организма, а броят им зависи от различни фактори, като загуба на обем и възраст. Обикновено са достатъчни 3 инжекционни сесии  с интервал между тях от 2 до 4 седмици.

Кога могат да се видят резултатите от  интервенцията?

Първите резултати са видими в рамките на  няколко седмици след  приложението на Sculptra® и се подобряват с всяка инжекция, тъй като се натрупва все повече и повече колаген. Оптимален ефект може да бъде постигнат  за период от 4 до 6 месеца.

Sculptra® не е подходящ за пациенти, които желаят незабавно удовлетворение. Но резултатите от него са толкова впечатляващи, че ако можете да бъдете търпеливи си заслужава да изчакате.

Колко продължителен е ефектът?

Резултатите могат да се задържат  до 2-3 години.

Има ли странични ефекти?

Най –често страничните ефекти при използването на Sculptra® са свързани с мястото на инжектиране – болка, зачервяване, синини, сърбеж, оток. Очаквайте да отшумят спонтанно в рамките на няколко дни.

Има ли противопоказания?

Sculptra® не трябва да се прилага при:

 • бременност или кърмене;
 • анамнеза за тежки алергии;
 • активна инфекция или възпаление в зоната на инжектиране;
 • алергия към лидокаин;
 • хора, които са податливи на образуване на келоиди или хипертрофични белези.