Ботулиновият токсин е невротоксин, синтезиран протеин от бактерията Clostridiumbotulinum. Той е силно токсичен, като в силно разредени, миниатюрни дози, блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно, което води до мускулна релаксация – мускулът не се съкращава и не позволява на кожата да се набръчква. Това е най-ефективният нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки.

В кои зони може да се инжектира?

С ботулинов токсин се третират бръчки, образувани при съкращаване на мускулите, а не такива, следствие на отпускане на кожата. Те могат да бъдат в:

  • зоната на челото;
  • между веждите ( гневна бръчка );
  • т.нар. „пачи крак” около очите;
  • на носа (заешки тип);
  • над горната устна (пушачески бръчки);
  • в ъгъла на устата ( марионетни );
  • хоризонталните и вертикални линии на шията и деколтето.

Ботоксът изглажда тези бръчки, намалявайки мускулните контракции, като освен за лечение, той се използва и за превенция на образуването им.

Намира приложение и при хиперхидроза (прекомерно изпотяване), за повдигане на веждите (браулифтинг), при т. нар. gummy smile, дори  за лечение на мигрена и кривогледство.

Каква е оптималната възраст за употреба на ботокс?

Подходящата възраст е след 30-35 години и в никакъв случай преди 25.

Как протича процедурата?

Кожата се подготвя, като зоната се дезинфекцира и в точно определени точки, предварително фиксирани с маркер, с тънка игла се инжектира ботулинов токсин, който блокира предаването на нервния импулс към мускулното влакно. Дискомфортът е минимален и се усеща като леко парване на мястото на инжектиране. Не са необходими обезболяващи.

Процедурата е изключително бърза, извършва се в рамките на 15 минути. След нея пациентът спокойно може да се върне към ежедневните си занимания.

Кога се проявява ефектът от ботокса?

Резултатът от процедурата се проявява до седмица след извършването й.

В зависимост от типа мускулатура ефектът продължава от 4 до 6 месеца. Рядко при някои пациенти е възможно да се задържи и до 8 месеца от поставянето.

През следващите 4 часа пациентът трябва да остане в изправено или седнало положение, да намали физическата си активност и да не навежда рязко главата си надолу, за да се предодврати преминаване на токсина в друга мускулна група. Третираната зона не трябва да се масажира или натиска. За по-равномерното разпределение на ботулиновия токсин се препоръчва в първите часове след апликацията да се свиват и разпускат мимическите мускули в третираната зона.

Странични ефекти се наблюдават рядко и преминават след известно време без да оставят никакви следи. Ботоксът не е хирургическа интервенция и макар че е свързан с инжектиране на субстанция, няма доказани негативни влияния върху здравето.

  • Главоболие, което преминава за няколко дни;
  • След като се прояви действието на ботулиновия токсин, в областта на челото е възможно да се усеща тежест. Това може да продължи около 20 дни.
  • При поставяне на ботулинов токсин в околоочната зона може да се появят отоци под очите, поради нарушено изтласкване на лимфата. Това състояние продължава от няколко дни до месец. Може да се появят допълнителни бръчки под очите.

Ботулинов токсин не се прилага при бременност, по време на кърмене, диабет, остри инфекциозни заболявания и др.