Image Fox

В последно време модата на бадемовидните очи набира популярност не без леката ръка на Бела Хадид. Какво общо има топмоделът и инфлуенсър с т. нар. лисичи или котешки поглед? Начините за постигането му? Какво всъщност е кантопластиката? На въпросите отговаря топхирургът д-р Ильо Стоянов от столичната Aesthe Clinic.

 

Една от атрактивните черти на Бела Хадид, която наскоро бе обявена за най-красивата жена в света, са очите – леко скосени и във формата на бадем. Подобен уникален разрез рядко е естествен. Може да се сдобиете с него чрез макиаж или различни трикове. Потребителите на TikTok например бръснат веждите си (просто следвайте хаштага #foxeye) с надеждата да докарат леко присвития поглед, който мъжете възприемат за секси. Други предлагат да хванете косата във висока конска опашка и с тиксо в телесен цвят допълнително да повдигнете очите. Трети пък не пропускат селфи в заеманата при мигрена поза. Сещате се – когато с пръстите на ръцете опъвате очите към слепоочията за преувеличен резултат. Трайното решение за поглед ала Бела Хадид обаче е  хирургична намеса.

 

Д-р Стоянов, какво представлява латералната кантопластика?

Това е хирургична техника за промяна на страничния кантус – ъгъла, където горният и долният клепач се съединяват, образувайки хоризонтално V. Или казано простичко, повдигане на външните ъгли на очите. „Преместването” на страничното кантално сухожилие в по-високо положение и фиксирането му за коста цели придаване на екзотична бадемовидна форма на погледа. Макар техниката да има медицинско име, тя е по-популярна като fox eyes или cat eyes.

При какви случаи е подходяща? С колко милиметра се повдигат външните ъгли?

Кантопластиката се препоръчва при „увиснал” страничен ъгъл на окото, който обикновено се получава в зряла възраст. Ако не се коригира, очите изглеждат не само тъжни, но и асиметрични. Техниката е атрактивна и за млади жени над 18 години, които търсят естетичен ефект „котешки очи”. Повдигането на външният ъгъл на окото не трябва да е повече от 3-4 мм. Най-важен е резултатът – по-ярък и младежки поглед, какъвто никаква спирала, очна линия или филтър от рода на FaceTune може да постигнат.

Пластичната хирургия може да промени почти всяка част от лицето или тялото. С какво си обяснявате неочакваната фетишизация на очите?

Влиянието на социалните медии и инфлуенсърите с милиони последователи е ключов фактор, когато става дума за тенденции. Ако културата на селфитата не отмине скоро, не очаквайте популярността на кантопластиката да намалее. Реално погледнато обаче, промяната на формата на очите не е от вчера. Тя е една от най-често срещаните хирургични техники в Азия и САЩ. Началото й датира още от бума на сватби между корейки и американски войници през 50-те.

Какво се случва по време на кантопластика? Продължителността й? Използваната упойка?

Интервенцията варира в зависимост от индивидуалните особености на пациента. За достъп до канталното сухожилие на долния клепач във външния ъгъл се прави разрез точно в естествената гънка, за да се сведе до минимум видимостта на белезите. Сухожилието се изтегля нагоре в ново положение като по този начин се променя формата на окото. След това се фиксира трайно с резорбируем микроскопичен винт или конец към страничния ръб на орбиталната кост. По време на интервенцията може  да се стегне и увиснал отпуснат долен клепач, тъй като разрезите са на едно и също място. Продължителността на кантопластиката е 45-60 минути. Препоръчително е да се направи с обща венозна анестезия, но може и с локална.

Има ли странични ефекти?

Всяка хирургична интервенция има недостатъци и последици, така че преди да покажете на хирурга фотография на Бела Хадид и да заявите: „Искам като нейните очи”, си струва да се претеглят плюсовете и минусите. На фона на застаряващата по-бързо долна част на лицето подмладената горна изглежда малко неестествено. Често срещаните при кантопластиката синини и отоци отшумяват след 7-10 дни. В някои случаи се забелязва промяна на зрението, но тя е временна и отшумява без лекарска намеса.

Какви препоръки да спазваме по време на възстановителния период?

Той не е дълъг, но все пак трябва да отделите 2 седмици, преди да се върнете към обичайното си ежедневие. През първите 3 дни охлаждайте оперираната  зона със студени гелови торбички . Когато сте в легнало положение, поставяйте главата на по-висока позиция от сърцето, за да се намали отокът. Пиенето на вода преди сън не се препоръчва, както и взирането в телефона, четенето на дребен шрифт и гледането на телевизия. През първата седмица избягвайте физически упражнения, триене на очите и гримиране. Лицето може да се мие, след като се махнат конците. Контактните лещи са разрешени няколко седмици след интервенцията.

Защо да изберем кантонопластика, а не неоперативно повдигане на външния ъгъл на очите с конци? Все пак последното е по-малко травматично.

По простата причина, че ефектът от конците в най-добрия случай е само месец. При нехирургичната манипулация външният ъгъл на окото се повдига чрез захващане само на меките тъкани с конец. Той може само да се пристегне, но не и да се закрепи за орбиталната кост, тъй като се работи външно. Неосвободени от залавните места, меките тъкани са под постоянно напрежение. Движението на мускулите в тази област на лицето води до бързо прорязване на конеца и връщане на външния ъгъл на окото в първоначална позиция. Рискът от асиметрия и нагъване на кожата от пристягането на конеца не е за пренебрегване. Обратното, при кантопластиката канталното сухожилие, което определя формата на окото и свързва мускулите на горния и долния клепач, по хирургичен начин е отделено от околните тъкани. Трайното му фиксиране с винт за орбиталната кост гарантира продължителни резултати.