да се смеем без страх

Практикум

Д-р Цветомир Димитров

и да се смеем без страх

интервю на Ваня Шекерова за списание EVA

фотография Светослав Караджов

В най-новата сграда на Aesthe Clinic буквално за 15 минути в обедната почивка може да се отървете от един сериозен женски проблем, какъвто е уринарната инконтиненция. За нея няма възраст. При по-младите жени – даже и под 30 години, след тежко естествено раждане е възможно да се появи. В пременопаузата или менопаузата всяка втора дама усеща дискомфорта от неволното изпускане. Няма спор, че това страдание променя качеството на живот. Но няма и съмнение в ефикасната намеса на лазера и още нещо в бързото, елегантно и безболезнено решение на проблема, което разнищваме в детайли с помощта на д-р Цветомир Димитров.

Д-р Димитров, каква е причината за възникване на стрес уринарна инконтиненция?

По последни  данни  има 15млн. жени със стрес уринарна инконтиненция.Установена е връзка м/у уринарната инконтиненцията, менопаузата и възрастовите промени. Основна причина за това състояние е повишаването на вътрекоремното налягане, непосредствено свързано с намален тонус на вагиналната и тазовата мускулатура, както и загубата на колаген и еластин във вагиналната тъкан. Това от своя страна променя нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и ето ти неволно изпускане при кихане, кашляне, смях, вдигане на тежести (първа степен на стрес уринарна инконтиненция).  Счита се, че една четвърт от жените над 20години имат уринарна инконтиненция. Тази тенденция се увеличава с възрастта, като  повече от половината дами над 40 години страдат от уринарна инконтиненция.

 Като казвате първа, значи има и втора.

Да, има втора,дори и трета, когато изпускането на урина се случва в състояние на покой. Втората е при физическа активност или дори при изкачване на стълби. Общото между тези три степени са последствията от тях – жените губят своята увереност и много от тях – желанието за интимност.

 Има ли надежда за преодоляването й с медикаментозно лечение?

Има терапии, които гинеколозите или уролозите препоръчват – комбинация от четири-пет лекарства за няколко месеца, но резултатът е недостатъчен и краткотраен.

 А използването на топчетата на Кегел и дисциплинираното изпълнение на препоръчаните упражнения с тях не помагат ли?

Те трябва да се използват години наред, но повлияват минимално уринарната инконтиненция. Затова от моя гледна точка това е загуба на свободно време и средства. Имаме пациентки, които идват за лазерна процедура, след като са пробвали всичко останало.

 Терапията, която вие прилагате – СО2 лазер, комбинирана с PRP Shot, радикално ли решава проблема?

Да, тя е най-добрата съществуваща досега алтернатива. При нас лечението е комплексно – използва се СО2 лазер и се инжектира плазма, богата на тромбоцити, на определени места във влагалищната лигавица. PRP плазмата се получава като се взема минимално количество кръв от пациентката, центрофугира се и се инжектира в интимната област.  Важно е да се отбележи, че плазмата богата на тромбоцити се използва  изцяло клинично, за насочено лечение на вагинална сухота и уринарна инконтиненция. Инжектирането на PRPводи до заздравяването на влагалищната лигавица и стена, стимулира се синтез на колаген и еластин, доказано е хистологично. Увеличава се дебелината на самата влагалищна стена само няколко седмици след процедурата.

 Тя еднакво приложима ли е за всичките три степени на уринарна инконтиненция?

Не, само за първа и втора. Трета степен е сама по себе си индикация за операция. При хирургическата интервенция се поставят платна, които укрепват тазовото дъно и пикочния мехур, тъканите, които възпират неволното изпускане на урина. Това е сериозна операция, която обикновено се прави от мултидисциплинарен екип-  гинеколог, уролог, коремен хирург под пълна упойка. Има дълъг и тежък възстановителен период, както и риск от вторични инфекции и усложнения като след всяка една операция.

 Има ли начин да се профилактира това състояние, да се направи да речем подмладяващата лазерна процедура за превенция?

Разбира се, при това без болка, без упойка, буквално за няколко минути в обедната почивка. В развитите западно европейски страни и САЩ, като профилактична мярка се прави лазерна превенция за уринарна инконтиненция 6 месеца след едно нормално раждане  и в началото на менопаузата. По преценка от специалиста се прави и PRP Shot.

 Вие настоявате, че процедурата е абсолютно безболезнена? Какво казват обаче жените?

Тъкмо това. Преди да пристъпим към процедурата, даваме на нашите пациентки  да се намажат със силен анестезиращ крем. После в много приятна обстановка се прави процедурата. Те дори не разбират кога сме приключили.

 А какво всъщност правите, докато пациентката лежи на гинекологичния стол?

Лазерното лечение на уринарна инконтиненция включва обработка на цялото влагалище до входа на уретрата. Следва PRP терапията. Но никой не се е оплакал от каквато и да е болка и дискомфорт. Средно за 15-20 минути за една сесия решаваме проблема. Нека да кажа, че за лечението на уринарната инконтиненция са нужни три сесии през един месец.

Има ли някакви рискове от използването на СО2 лазера в толкова деликатната интимна зона?

Не. Той е интуитивен и е абсолютно безвреден. Ние работим с най-добрата апаратура на пазара до момента.

 Д-р Димитров, и най-добрата техника не върши работа, ако не е в ръцете на подготвен специалист, който да борави с нея.

Да така е. Ние, екипът на Есте клиник сме добре подготвени за да откликнен на нуждите на нашите пациентки, свързани със стрес уринарна инконтиненция. Аз лично започнах своя път в тази сфера при д-р Александър Бадер, светило в интимната естетика. Той е в топ пет на естетичните гинеколози в света. Преминал съм няколко нива на обучение в клиниката му в Лондон и периодично ходя да си сверявам часовника. Съвсем скоро ще имаме удоволствието да поканим в нашата клиника д-р Александър Бадер за поредното обучение и обмен на опит. Неговият дългогодишен опит в лазерното лечение, съчетано с PRP апликацията, на уринарната инконтиненция показва, че в над 90% от случаите то е успешно. Нашият опит сочи същото, дамите остават доволни от резултатите след процедурата. При един добре обучен професионалист рискове няма.

 Има ли процедурата, която прилагате  противопоказания?

Не, никакви. Дори  имаме млада пациентка, оперирана от рак на маточната шийка, на която са премахнати и матката, и яйчниците. Тя дойде при мен с уринарна инконтиненция втора степен. Не правеше секс заради вагинална сухота. Аз й направих пълната гама – лазерна терапия заедно с PRP апликация. След три процедури вагиналната сухота изчезна, както и неволното изпускане. Тя вече има желание за интимност и повишено самочувствие. Световната гинекологична организация препоръчва тези процедури при всички жени с онкологично заболяване. Те са клинично насочени, лечебни, а не само естетически.

 Процедурата, направена с лечебна цел, повлиява ли външния вид на влагалището?

Категорично. Тъкмо затова винаги съчетавам лазера с PRP. Още на момента, след като приключи обработката на влагалището с лазера, се вижда промяна. При една дама например на 50 години с помощта на лазера се синтезира много по-млада лигавица от нейната, която е изтъняла с времето. Това повлиява и вагиналната сухота – ние възстановяваме нормалната дебелина на лигавицата и нормалната вагинална секреция. Процедурата има и стягащ ефект. И след всяка следваща става все по-добре. Според мен подмладяването на интимната област е толкова важно, колкото и подмладяването на лицето на една жена.

Искате ли от жените, които идват при вас, да са направили предварително някакви изследвания?

Задължително. За лазерното лечение на уринарна инконтиненция е необходимо заключение на гинеколог и цитонамазка с давност не повече от 3-4 месеца назад във времето. Резултатите от цитонамазката да са първа или втора група по Папаниколау. Когато ще се прави PRP апликация, са нужни кратки кръвни изследвания – пълна кръвна картина с фактори на кръвосъсирване и вирусология – изследване на полови преносими заболявания : СПИН, сифилис,  хепатит В и С. Тези изследвания се представят няколко дни преди датата за самата процедура.